آیا کودک دلبند شما به سنی رسیده که اولین دندان های دائمی او دارند خودشان را نشان می دهند؟ یا رویش دندان های دائمی او چندی است که شروع شده ولی زمان آغاز این رویش ، زودتر از موعد مورد انتظارتان بوده است؟ اگر ذهن تان پر از سوالاتی درباره مطالب مرتبط با این موضوع است ، بدانید که تنها نیستید و دکتر کوثر سادات ابطحی ، بهترین دندانپزشک اطفال در تهران در کنار شماست و با پاسخ به سوالات رایجی که ممکن است در این خصوص ، ذهن هر مادر یا پدری را درگیر خود کند ، شما را همراهی خواهد کرد.
دندان های دائمی اطفال چه زمان در دهان رویش پیدا می کند؟
بهتر است در قدم اول ، بدانید که رویش دندان های دائمی اولیه ، به معنی پر شدن جای خالی دندان شیری افتاده نیست. اولین دندان های دائمی کودک ، اغلب اولین دندان های آسیای بزرگ هستند که در فضای خالی در لثه عقب دهان در فاصله سنی بین 5-7 سالگی بیرون می زنند. این دندان های آسیای بزرگ ، در واقع اولین دندان های آسیایی نیستند که کودک ، صاحب آنها شده است بلکه هشت دندان آسیا ، در اوایل کودکی ، در لثه های کودک رشد می کند. دندان های آسیای جدیدی که در بازه سنی 5-7 سالگی رشد می کنند ، اولین دندان های آسیای دائمی محسوب می شوند. به این ترتیب، تعداد دندان های کودک شما ، از 20 به 24 عدد افزایش می یابد.
وقتی اولین دندان های آسیا دائمی رشد می کنند ، دندان های شیری کودک شروع به افتادن می کنند و دندان های دائمی ، جایگزین آنها می شود. دندان های جلوی فک پایین ، اغلب اولین دندان هایی هستند که شروع به افتادن می کنند و زمانی که کودک به سن 6 و 7 سالگی می رسد ، با رویش دندان های دائمی ، جای خالی آنها پر می شود. تا حدوداً 11 تا 13 سالگی کودک ، فرایند افتادن دندان های شیری و پر شدن جای آنها با دندان های دائمی ، ادامه می یابد.
زمانیکه تمام دندان های اولیه کودک با دندان های دائمی جایگزین شدند ، بین سنین 12 تا 14 سالگی ، چهار دندان آسیای بزرگ دائمی دیگر نیز رشد می کند و احتمالاً بین سنین 17 تا 30 سالگی ، چهار دندان عقل هم به خانواده دندان ها ، اضافه می شود و تعداد کل دندان های موجود در دهان به 32 عدد می رسد.
آیا دندان های شیری کودک من زود افتاده است ؟
اگر کودک شما دندان های شیری یا اولیه خود را خیلی زودتر از سن نرمال افتادن دندان های شیری از دست داده است ، بهتر است با دندانپزشک اطفال مشورت کنید تا علت پایه ، شناسایی و پیگیری شود و این اطمینان حاصل گردد که در فرایند رویش دندان های دائمی کودک شما ، مشکل جدی وجود ندارد.
چرا دندان های دائمی کودک من در نمی آیند؟
شاید این سوال برایتان پیش آید که اگر تمام همکلاسی های کودک من ، دندان های شیری شان افتاده ولی کودک من هنوز چند دندان شیری در دهان دارد ، چه باید کنم ؟ اگر کودک من ماه ها پیش ، دندان های شیری اش افتاده باشد ولی هنوز رویش دندان های دائمی اش انجام نشده ، علت چیست؟ آیا این شرایط ، نگران کننده است ؟ در پاسخ ، باید گفت که الزاماً جای نگرانی وجود ندارد.
سرعت افتادن دندان های شیری و رشد دندان های دائمی در هر کودک ، متفاوت است و اینکه اگر دندان های دائمی کودک ، دیرتر از زمان مورد انتظار شما رشد کند ، اتفاقی کاملاً نرمال و طبیعی خواهد بود.
لازم به ذکر است که اگر زمانبندی بیرون زدن و رویش دندان های دائمی کودک شما تا حد قابل ملاحظه ای خارج از دامنه میانگین نرمال باشد ، بهتر است با دندانپزشک اطفال مشورت کنید. در برخی موارد ، نقص روند در آمدن دندان های دائمی ، می تواند نشانه ای از وجود یک مشکل باشد. به مثال های زیر توجه کنید:
- گاهی اوقات رویش دندان های دائمی ، اتفاق نمی افتد چون فضا یا فاصله موجود برای آنها ، به اندازه کافی ، پهن نیست. در چنین شرایطی ، دندانپزشک اطفال ، کشیدن دندان شیری که راه را برای باز کردن جا برای در آمدن دندان دائمی ، پیشنهاد می کند.
- یک دندان تحت فشار ، نمی تواند از لثه بیرون بزند. درمان مناسب دندان دائمی تحت فشار ، به فاکتورهای متعددی از قبیل علت فشار ، وابسته است.
- گاهی دندان دائمی به این علت در نمی آید که اصلاً ، جوانه دندان دائمی در آونجا وجود ندار .این مورد ، بر حسب تعداد و موقعیت جای خالی دندان دائمی ، با گزینه هایی از قبیل اورتودنسی ، بریج دندان ، یا ایمپلنت دندان ، درمان می شود.
آیا این احتمال وجود دارد که دندان های دائمی ، قبل از افتادن دندان های شیری ، در بیایند؟
پاسخ به این سوال در یک کلمه ، بله است و ممکن است احتمال وقوع آن ، بیشتر از آن چیزی باشد که شما تصور می کنید. معمولاً وقتی رویش دندان های دائمی آغاز می شود ، به ریشه دندان های شیری همان نقطه ، فشار وارد می کند و ریشه دندان شیری را حل می کند . به این ترتیب ریشه دندان شیری سست می شود و به تدریج لق شده و می افتد.
البته ، این فرایند همیشه طبق برنامه پیش نمی رود. وقتی قدرت و موقعیت وارد آمدن فشار به دندان شیری از طرف دندان دائمی ، مناسب نباشد ، دندان دائمی ، بدون اینکه دندان شیری ، لق شده باشد ، رشد می کند. نتیجه این اتفاق دو ردیف دندان است که چیزی شبیه به دندان های کوسه به نظر می رسد.
اغلب ، این سوال برای والدین پیش می آید که آیا دندان های کوسه ای کودک شان نیاز به درمان دارد یا خیر. برای پاسخ به این سوال ، لازم است فاکتورهای متعددی در نظر گرفته شود. در اکثر موارد ، درمانی مورد نیاز نبوده و دندان های شیری کودک به مرور به طور خودبخود می افتند. ولی در برخی موارد نیز دندانپزشک اطفال ، کشیدن دندان شیری را توصیه می کند.
علت شکل گیری برآمدگی در لبه دندان های کودک چیست؟
یکی از رایج ترین سوالاتی که در زمان رویش دندان های دائمی کودک برای والدین پیش می آید ، در خصوص برآمدگی های لبه دندان ها می باشد. این برآمدگی ها کاملاً طبیعی هستند و اغلب در محل در آمدن چهار دندان دائمی فک بالا و چهار دندان فک پایین شکل می گیرد. این برآمدگی ها ، دردناک نبوده و نیازی به درمان ندارند. در واقع ، خودشان به طور طبیعی ، به مرور زمان و تحت تاثیر فرایند جویدن غذا ، به طور خودبخود از بین می روند. البته ، اگر وجود این برآمدگی ها در لبه دندان های کودک تان برایتان نگران کننده است ، دندانپزشک اطفال می تواند به راحتی ، آنها را رفع کند.
چرا دندان های دائمی کودک من ، زرد است؟
والدین اغلب وقتی متوجه می شوند که دندان های دائمی کودک شان در مقایسه با دندان های شیری ، زرد است ، دچار نگرانی می شوند و احساس می کنند که اختلالی در روند رویش دندان های دائمی ، اتفاق افتاده است. ولی این تفاوت رنگ ، اصلاً موضوع نگران کننده ای نیست.
دندان ها از لایه های متعددی تشکیل شده اند. خارجی ترین لایه ، بخش بیرونی و قابل رویت دندان می باشد که از یک ماده بسیار محکم ساخته شده است. در زیر آن ، لایه ای زرد رنگ قرار دارد و با توجه به اینکه این لایه زرد رنگ در دندان های دائمی در مقایسه با دندان های شیری ، ضخیم تر است ، به همین دلیل دندان های دائمی ، طبیعتاً زرد رنگ تر دیده می شوند.
ثبت ديدگاه