همه ما گرفتگی بینی به علت سرماخوردگی و آلرژی را تجربه کرده ایم. وقتی بینی پر شده باشد، چاره ای جز تنفس از طریق دهان ندارید. همچنین طبیعی است که در حین و بعد از فعالیت بدنی یا ورزش شدید از طریق دهان نفس بکشید. این کار به بدن شما کمک می کند تا اکسیژن بیشتری را به عضلاتی که بیش از حد کار کرده اند برساند. با این وجود، تنفس از راه دهان به عنوان یک عادت، اثرات منفی زیادی بر سلامت دهان و دندان شما خواهد داشت، به ویژه اگر این عادت در دوران کودکی شروع شود. در این مقاله برخی از اثرات منفی تنفس دهانی در شب و تاثیر آن بر دندان ها آورده شده است.

 

تنفس دهانی در شب و تاثیر آن بر دندان ها + دکتر کوثر ابطحی

 

اثر منفی تنفس دهانی بر دندان ها

همانطور که ذکر شد، نفس کشیدن از طریق دهان تا زمانی که به یک عادت تبدیل نشود مشکلی ایجاد نخواهد کرد. اما اگر هر شب از دهان نفس بکشید، مشکلاتی ایجاد خواهد شد که در ادامه ذکر کرده ایم :

  • خشکی دهان و لب

تنفس دهانی در شب باعث از دست دادن رطوبت دهان شده و در نتیجه باعث خشکی دهان و لب ها می شود. بنابراین، این مسئله می تواند منجر به عواقب جدی مانند کاهش عملکرد محافظتی بزاق و اختلال در بلع شود.

  • بوی بد دهان

بوی بد دهان عارضه ای است که در نتیجه تغییر در بازدم ایجاد می شود. این مشکل برای فرد مبتلا و اطرافیانش بسیار ناخوشایند است. تنفس دهانی در شب با بوی بد دهان رابطه مستقیم دارد ؛ زیرا زمانی که بزاق کمتری وجود داشته باشد دهان نمی‌تواند خود را تمیز کند و در نتیجه تعداد باکتری ها افزایش می یابد.

علاوه بر این، بزاق سطح اسیدیته در دهان را خنثی می کند. بنابراین با کمبود بزاق، اسید تولید شده توسط باکتری خنثی نشده و منجر به پوسیدگی می شود..

  • تغییر در ساختار صورت

تنفس دهانی می‌تواند باعث رشد متفاوت استخوان‌های صورت شود و در نتیجه باعث افتادگی چشم‌ها ، لبخند لثه‌ای ، کوچک شدن چانه ، ناهنجاری های دندانی ، کراودینگ دندان ، باریک شدن فک و بروز قوس در دندان ها شود.

علاوه بر این، بیشتر افرادی که از دهان تنفس می کنند از خواب خوب شبانه لذت نمی برند. خواب ضعیف می تواند منجر به صعف در تمرکز ، اختلالات خواب و عملکرد ضعیف مغز در طول روز شود.

  • نیاز به ارتودنسی

تنفس با دهان باز در شب می تواند منجر به ایجاد قوس در دندان ها شده و در نتیجه فضای کافی برای رشد طبیعی یک مجموعه کامل از دندان های دائمی وجود نخواهد داشت. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است برای رفع مشکل به ارتودنسی نیاز داشته باشید.

  • پوسیدگی دندان

بزاق عملکردهای متعددی از جمله محافظت از مینای دندان، تمیز کردن دهان و پاکسازی اسیدهای ناخواسته دارد. هنگامی که دهان شما به دلیل تنفس دهانی در شب بزاق کمتری تولید کند، سطح PH کاهش یافته و در نتیجه تعداد باکتری های مضر افزایش می یابند. در نتیجه این امر ، خطر پوسیدگی دندان به شدت افزایش خواهد یافت که احتمالاً می تواند منجر به از دست رفتن دندان شود.

  • سایش دندان ها

بزاق ، فضای بین دندان ها و لثه ها را مرطوب می کند. خاصیت روان کنندگی بزاق از سایش دندان ها هنگام غذا خوردن و دندان قروچه در شب جلوگیری می کند. برای اینکه فرد حین تنفس از دهان قادر باشد به درستی نفس بکشد، در طول خواب باید فک را به سمت جلو حرکت دهد. در نتیجه این کار باعث سایش بیشتر دندان ها خواهد شد.

علل رایج تنفس دهانی در شب

افراد مبتلا به گرفتگی مزمن بینی ممکن است از طریق دهان نفس بکشند، به خصوص زمانی که در خواب هستند. طبق تحقیقات انجام شده آلرژی‌ هایی مانند تب یونجه، شایع‌ترین علت گرفتگی بینی مزمن در کودکان هستند. البته، آلرژی می تواند بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

انحراف سپتوم نیز ممکن است جریان هوای بینی مسدود کند. سپتوم دیواره نازکی از بافت است که سوراخ های بینی شما را از هم جدا می کند. هنگامی که این دیوار درست در وسط نباشد ، یک یا هر دو سوراخ بینی می تواند مسدود شوند که تنفس از طریق بینی را سخت کرده و منجر به تنفس دهانی در شب می شود.

در نهایت باید گفت آپنه خواب ، التهاب بافت های بینی و وجود تومور در بینی نیز می تواند باعث تنفس دهانی در شب شود. افراد مبتلا به این عارضه بارها در طول شب با قطع تنفس مواجه خواهند شد و هنگامی که سطح اکسیژن آنها کاهش یابد، خوابشان مختل خواهد شد. این مشکل می تواند تنفس دهانی در شب را به یک عادت تبدیل کند.

سخن آخر

نفس کشیدن از طریق دهان ، کاملا بی خطر به نظر می رسد. اما اینطور نیست ، نفس کشیدن از دهان در خواب می تواند مشکلات خیلی زیادی را ایجاد کند. یکی از قسمت های بدن که تحت تاثیر این عارضه قرار می گیرد ، دهان و دندان می باشد. در این مقاله ، تنفس دهانی در شب و تاثیر آن بر دندان ها را شرح دادیم. در صورتی که هر یک از مشکلات ذکر شده برای شما یا کودکتان ایجاد شد ، می توانید به مطب دکتر کوثر سادات ابطحی ، بهترین دندانپزشک کودکان در تهران مراجعه کنید.