فضانگهدارنده دندان برای کودکان یک روش موثر در حفظ فضای لازم بین دندان‌های کودکان است. این متد شامل استفاده از ابزاری است که در دهان قرار می‌گیرد و به کودکان کمک می‌کند تا فضای لازم بین دندان‌ها را حفظ کنند. از دست دادن دندان های شیری یکی از معضلاتی است که فرزندان با آن درگیر هستند به توصیه دکتر کوثر سادات ابطحی ، بهترین دندانپزشک اطفال در تهران می توان با استفاده از این ابزار راه کاری مناسب برای دندان از دست رفته در نظر گرفته شود. در این مقاله، به اهمیت و نحوه استفاده از فضانگهدارنده دندان برای کودکان می‌پردازیم.

فضانگهدارنده کودکان + دکتر کوثر ابطحی

فضانگهدارنده دندان کودکان چیست ؟

به ابزاری که در حالت ثابت یا متحرک در دهان کودک قرار میگیرد گفته می شود.فضای خالی میان دندان ها عمدتا به دلیل افتادن یا کشیده شدن یک دندان برای کودک به وجود می آید. جهت پیشگیری از بهم ریختگی ردیف دندان ها می توان از فضانگهدار استفاده کرد. روند رشد دندان های دائمی به این صورت است که در زمان آماده شدن جهت بیرون زدن از لثه به دندان های شیری فشار وارد آمده و منجر به لق شدن و در نهایت افتادن دندان های شیری می شود. در فاصله ای که دندان زودتر از زمان طبیعی ،از دست می رود تا زمانی که دندان دائمی رشد می کند می توان از فضانگهدارنده استفاده کرد. بهره مندی از این متد می تواند باعث تثبیت ردیف و نظم دندان های کودک باشد.

انواع فضانگهدار برای دندان کودک

به طور معمول فضانگهدارنده برای دندان کودکان به دو دسته تقسیم می شود.عبارتند از :

فضانگهدار ثابت :

رایج ترین نوع از فضانگهدارنده دندان برای کودکان می باشد.یکی از مواردی که منجر می شود روند مذکور خوب و ارزشمند تلقی شود این است که کودک قادر به جابه جای آن نمی باشد و جهت جدا کردن آنان نیازمند حضور یک دندانپزشک اطفال خواهد بود. از این مدل عمدتا برای جای خالی دندان های عقبی استفاده می‌شود. فضانگهدارها می توانند برای یک سمت فک و یا برای هر دو فک بالا و پایین کاربرد داشته باشد .فضانگهدارنده های نوع ثابت خود دارای انواع متفاوتی هستند :

  • فضانگهدارنده ثابت بند و حلقه(بند و لوپ) : این نوع عمدتا از سیم ساخته می شود و عمدتا در افرادی به کار می رود که دندان آسیاب را از دست داده اند.این نوع که به صورت یک طرفه به کار می رود با قرار دادن بند به روی دندان عقب و امتداد دو سیم موازی تا دندان جلویی می باشد.

 

فضانگهدارنده ثابت بند و حلقه(بند و لوپ)

 

  • قوس نگهدارنده زبانی(لینگوال آرچ) :نگهدارنده فضای لینگوال در کودکانی که چندین دندان شیری را از دست داده اند ، دکتر دندانپزشک اطفال این مدل را بر روی دندان های آسیاب یک سمت سمان می کند و بعد از آن با استفاده از سیم فلزی به سمت دیگر فک رفته و مجدد بر روی یک دندان اسیای دیگر سمان می کند.

 

قوس نگهدارنده زبانی(لینگوال آرچ)

 

  • فضانگهدارنده تاج و حلقه : این مدل از ابزار دندانپزشکی به طریقی طراحی شده است که یک طرفه می باشد، با این تفاوت که دیگر بر روی دندان حلقه ای ندارد و همانند یک روکش بر روی دندان به کار می رود.

 

فضانگهدارنده تاج و حلقه

 

  • نگهدارنده دیستال شو : این نوع در لثه قرار می گیرد از این جهت که اطمینان کافی به وجود بیاید که برای دندان جدید فضای کافی وجود دارد. این نوع فضانگهدارنده دندان برای کودکان به طور انحصاری زمانی استفاده میشود که اخرین دندان آسیاب زودتر از رویش دندان دائمی ۶ سالگی از دست برود .

 

نگهدارنده دیستال شو

 

فضانگهدار متحرک :

این نوع قابلیت جا به جایی را دارد ، این گونه از فضانگهدارها بسیار مورد توجه نیستند زیرا به کار گیری این مدل نتیجه ای مطلوب را برای کودک به همراه نخواهد داشت. احتمال گم شدن و افتادن آنان برای کودکان وجود دارد و بهتر است که از فضانگهدارنده های ثابت استفاده شود.اما در کنار این موارد می توان به مزیت آن نیز اشاره ای داشت و آن هم راحتی در تمیز نگهداشتن این نوع می باشد و شباهت زیادی به ارتودنسی متحرک دارد.

چرا باید از فضانگهدارنده دندان استفاده کرد؟

در برخی از موارد بهره مندی از این متد برای سلامت دهان و دندان کودک بسیار مهم می باشد زیرا این ابزار می تواند از بروز بسیاری عوارض پیشگیری کند. از دست رفتن دندان های شیری قبل از زمان مناسب می تواند به دندان های دائمی لطمه وارد کند. پیامدهای این اتفاق عبارتند از:

  • کاهش فضا جهت رویش دندان های دائمی
  • بالا رفتن احتمال نهفته شدن و یا رشد نامناسب دندان ها
  • کج شدن و یا روی هم قرار گرفتن دندان های دائمی
  • ایجاد اختلال در گفتار کودک
  • عدم رویش مرتب دندان ها
  • بالارفتن آمار استفاده از ارتودنسی دندان در کودکان

مراقبت های لازم از فضانگهدارنده دندان

از آنجایی که این روش بر روی دندان های کودکان انجام میگیرد می بایست والدین به مراقبت های بعد از انجام پروسه به فرزند خود کمک کنند. در نتیجه بهتر است که موارد زیر را به درستی رعایت کرد که عبارتند از :

  • رعایت بهداشت دهان و دندان همانند مسواک زدن و استفاده از دهان شویه های مناسب که می تواند ابتدایی ترین و اصلی ترین نکته به شمار بیاید.
  • به یاد داشته باشید که حتی فضانگهدارنده های ثابت نیز نیاز به مسواک و نخ دندان دارد.
  • همانطور که می دانید نگهدارنده های ثابت را نمی توان از دهان کودکان خارج کرد از همین رو بهتر است که رژیم غذایی مناسبی را رعایت کرد. این نوع رژیم دارای یکسری محدودیت ها می باشد که بهتر است توسط والدین رعایت شود. استفاده از غذاهای سفت ، چسبنده ، ترد و شیرین را بهتر است که کنار بگذارید. رعایت این موارد به کاهش میزان پوسیدگی دندان کمک شایانی خواهد کرد.

عارضه های استفاده از فضانگهدارنده دندان کودکان

به طبع استفاده و بهره وری از این ابزار پزشکی عوارضی به همراه نخواهد داشت. اما بی شک عدم به کارگیری آن می تواند منجر به بهم ریختگی بسیاری، در ردیف دندان ها گردد.

قیمت فضانگهدارنده

جهت اعلام و آمادگی از رنج هزینه های این روش دندانپزشکی اطفال باید به چندین فاکتور تاثیرگذار توجه داشت. به عنوان مثال ثابت یا متحرک بودن نگهدارنده ها می تواند بر رنج قیمت نهایی موثر باشد. یکی دیگر از مواردی که تعیین کننده بازه هزینه این روش می تواند باشد یک طرفه یا دو طرفه بودن فضانگهدارنده می باشد. در واقع برای اطلاع دقیق از هزینه نهایی می بایست به دکتر ابطحی در تهران مراجعه کرده و براساس نیاز دندان کودک شما ، دندان پزشک اطفال در تهران به شما اعلام خواهد کرد که برای مراقبت کردن از فضای خالی دندان ها که صورت عدم توجه موجب بهم ریختگی ردیف دندانها می شود ،چه مقدار می بایست هزینه صرف شود.

آیا همیشه به نگهدارنده های دندان نیاز است؟

به یاد داشته باشید که تمامی دندان های شیری به این ابزار نیاز ندارند. در واقع برای استفاده کردن یا عدم استفاده می بایست به بازه زمانی مورد نیاز جهت رویش دندان های دائمی زیرین دقت داشت. اگر دندان پزشک اطفال در زمان معاینه دهان و دندان متوجه این امر شود که دندان های دائمی کودک در زمان کوتاهی رشد کرده و نیاز به مراقبت جهت حفظ و تثبیت ردیف دندان ها نیست ، به طبع استفاده از فضانگهدارنده نیز بی علت می باشد. اما در مواردی که دندان شیری بیش از موعد خود افتاده باشد می بایست به این مطلب توجه ویژه ای داشته باشید که در صورت دیر رشد کردن دندان های دائمی باید از این ابزار به درستی بهره مند شد.

فضانگهدارنده چه مدت لازم است در دهان باشد ؟

تا زمانی که دندان دائمی زیرین ،شروع به رویش می کند ، لازم است که فضانگهدارنده ، در دهان بماند. زمانی که دندان از لثه بیرون آمد و آن را مشاهده کردید ، می توانید برای برداشتن آن و خارج نمودنش از دهان اقدام کنید.

آیا فضانگهدارنده به دندان ها آسیب می زند ؟

خوشبختانه در صورتی که بهداشت دهان و دندان به درستی و به طور منظم رعایت شود و بیمار برای چک آپ طبق برنامه به دندانپزشک خود، دکتر ابطحی مراجعه کند و علاوه بر آن از مصرف خوراکی هایی که به دندان چسبندگی دارند خودداری کند ، آسیبی به دندان ها وارد نخواهد شد.

آیا وجود فضانگهدارنده در دهان درد دارد؟

وجود یک شی ء خارجی در دهان حتی اگر هم درد نداشته باشد ، می تواند حس ناخوشایندی را در فرد ایجاد کند اما با توجه به تاثیرات مثبت آن در حفظ سلامت دندان های کودک که بسیار ارزشمند هستند ، این حس ، به هیچ وجه چیز مهمی تلقی نمی شود. شاید در طول چند روز اول استفاده از این ابزار ، وجود سیم و بند و برخورد زبان با آن برای کودک نا مانوس باشد ولی به مرور به آن عادت کرده و برایش کاملاً عادی می شود.