هر انسانی ممکن است در طول زندگی خود به مشکلات دندانی دچار شود. هرچند که احتمال آن یک بار در طی عمر باشد اما همچنان احتمال بروز آن پا برجاست و بهتر است که فرد همواره به رعایت بهداشت دهان و دندان توجه بالایی داشته باشد. دندان درد می تواند علل مختلفی داشته ، میزان و شدت آن نیز ممکن است برای هر فرد با دیگری متفاوت باشد از همین رو می بایست همیشه و در همه حال مراقب دندان های خود باشید و در صورت بروز هر نوع درد و ناراحتی بهتر است به دکتر کوثر سادات ابطحی ، بهترین دکتر دندانپزشکی اطفال در تهران مراجعه بفرمایید. به طور معمول درد دندان به علت به عصب رسیدن دندان اتفاق می افتد که در این موارد باید برای عصب کشی دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید .
تعریف عصب کشی دندان
روندی است که طی آن دندانپزشک ابتدا فرد مراجعه کننده را مورد بررسی قرار می دهد و بعد از آن بافت های آسیب دیده و صدمه دیده را درمان خواهد کرد. دوره درمان در واقع بر روی بخش داخلی و نرم دندان که همان پالپ دندان می باشد پیاده خواهد شد. در این بخش اعصاب و عروق خونی وجود دارد .
ساختار دندان
آناتومی دندان ها از چندین لایه ساخته شده است که می تواند بسته به شرایط دچار آسیب شده باشد. در واقع دو بخش اصلی تاج و ریشه ساختار اصلی دندان را تشکیل می دهند که تاج دندان ، همان کلاهک سفید می باشد که در دهان قابل رویت است. ریشه نیز در لثه و استخوان فک پنهان گشته و دلیل اصلی نگهداری دندان ها بر روی فک خواهد بود.
لایه های دندان
تمامی دندان ها دارای سه لایه می باشند. مینای دندان ، عاج و پالپ که با شناخت هر یک شاید بتوانید متوجه شوید که درد به وجود آمده به چه دلیلی بوده و روند درمان مختص به آن را بیابید.
- مینا دندان : از سمت بیرون به داخل دندان ابتدایی ترین لایه که سفید رنگ است مینا می باشد و به طور کامل دندان را احاطه کرده است. مینای دندان در واقع سخت ترین ماده در بدن به شمار می آید که به خوبی از تمامی بخش های آسیب پذیر دندان مراقبت خواهد کرد.
- عاج : لایه بعد از مینای دندان ، عاج آن می باشد و رنگ آن مایل به زرد خواهد بود. در برخی از موارد مینا دندان از بین رفته و می توانید عاج دندان را مشاهده کنید. این وضعیت به خصوص در آن دسته از افراد که به دندان قروچه مبتلا هستند بیشتر دیده می شود. عاج در واقع از مینا نرمتر و حساس تر است.
- پالپ دندان : این بخش هسته دندان به حساب می آید و در آن رگ های خونی هستند که دندان را تغذیه می کنند. این بخش تنها قسمت زنده دندان به شمار می آید و دقیقا در مواردی که پالپ دندان ها دچار عفونت شده است ، می بایست آن را تخلیه و با مواد مناسبی پر کرد که به این شیوه عصب کشی دندان می گویند.
چه زمانی نیاز به عصب کشی دندان خواهید داشت ؟
همانطور که متوجه شده اید بروز درد و ناراحتی در ناحیه دهان و دندان می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. فارغ از علت درد در زمانی که پالپ دندان دچار عفونت می شود نیاز به انجام عصب کشی خواهید داشت. البته به خاطر داشته باشید که این روش در مواقعی کارآمد است که آسیب وارده را در دیرترین حالت ممکن متوجه شده باشید و برای درمان آن می بایست پالپ دندان تخلیه شده و با مواد مناسب پر شود . مواردی که طی آن ممکن است پالپ دندان دچار آسیب بشود عبارتند از :
- طی یک سانحه همانند تصادف و یا زمین خوردن دچار شکستگی دندان شوید.
- پوسیدگی های دندان که درمان نشده اند و به پالپ رسیده اند.
به یاد داشته باشید که همیشه نشانه هایی مانند درد ، تورم و التهاب دندان را می بایست جدی بگیرید؛ زیرا این موارد همگی نشان دهنده بروز آسیب جدی به دندان ها می باشند.
علامت های عفونت پالپ دندان چیست ؟
- در زمان جویدن مواد خوراکی درد را متحمل شوید.
- نوشیدنی های سرد یا گرم درد را تشدید کند.
- لق شدن دندان.
مراحل عصب کشی دندان در تهران
- در ابتدای کار دندانپزشک دندان ها را با استفاده از مواد بی حسی موضعی آماده می کنند که بتوانند مراحل عصب کشی دندان را بر روی آن انجام داد.
- بعد از این مرحله بهترین دکتر دندانپزشکی اطفال در تهران با ایجاد یک سوراخ در تاج دندان به پالپ دسترسی خواهد یافت.
- به وسیله ابزارهای دندانپزشکی قادر است که تمامی پالپ دندان را خارج کند و سپس تمام ریشه دندان را تمیز کند
- در مرحله بعد نوبت به پر کردن دندان می رسد.
- مرحله آخر ، پر کردن و یا روکش دندان است که در واقع همان تاج مصنوعی می باشد.
آیا عصب کشی دندان با درد همراه است ؟
از سری سوالات متداول در واقع این است که این روش دردناک است یا خیر؟! برای دریافت پاسخ این سوال می بایست به دندانپزشک مراجعه کنید و در طی این روند متوجه می شوید که تمامی پروسه های پزشکی در قسمت دهان و دندان با استفاده از مواد بی حسی انجام می گیرد. شما بیدار هستید ، اما استفاده از بی حسی های موضعی در عصب کشی دندان درد و ناراحتی را به فرد مراجعه کننده القا نخواهد کرد. در این روند تنها دردی که قرار است تحمل کنید در واقع درد در زمان تزریق ماده بی حسی می باشد. که آن هم در اصل تنها حس سوزش را به فرد منتقل می کند. در نتیجه درمان ریشه دندان ها روشی ایمن و بدون درد است.
مراقبت های بعد از درمان مشکلات دندان
اهمیت کار در واقع پس از اینکه این متد را عملی ساخته اید آغاز می شود. برای دریافت بهترین نتیجه از روند پیش رو بهتر است که به تمامی توصیه های ارائه شده به درستی عمل کنید که مجدد دندان دچار عفونت نشود. مراقبت های مورد نیاز برای عصب کشی دندان عبارتند از :
- اگر دندان درد شدید دارید بهتر است که از انجام درمان های خودسرانه بپرهیزید و به جای آن با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- با دندان درمان شده بهتر است که تا بهبودی کامل از جویدن مواد غذایی سفت و محکم خود داری کنید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان را بیش از قبل جدی بگیرید و مسواک دندان ها را فراموش نکنید.
- در مراقبت های بعد از درمان ریشه دندان بهتر است که از خمیر دندان های حاوی فلوراید برای شستشو دندان استفاده کنید.
هزینه عصب کشی دندان در تهران به چه صورت است؟
هر فرد ممکن است که یکبار به دندان پزشکی مراجعه کند و متوجه شود کارهای درمانی و زیبایی دندان پزشکی در واقع تحت پوشش هیچ بیمه ای قرار نخواهد گرفت. هزینه درمان ریشه دندان نیز بسته به میزان پوسیدگی وتعداد ریشه ها و کانالهای دندان متفاوت می باشد و همچنین هزینه دستمزد دندان پزشک نیز می تواند بر قیمت Endodontic therapy موثر باشد. برای اطلاع از این نرخ می بایست به دندانپزشک مراجعه کرده و پس از انجام معاینات لازم متوجه شوید که برای عصب کشی چه مقدار می بایست هزینه کرد.
چرا برای برخی موارد می بایست عصب کشی دندان را دوباره تکرار کرد؟
این احتمال در برخی شرایط وجود دارد که دندان طبق انتظار درمان نشده و با وجود انجام اصولی و درست راه کار درمانی نیاز به عصب کشی مجدد داشته باشد. در ادامه برخی موارد که می تواند علت عصب کشی مجدد باشند عبارتند از :
- تنگی یا انحنای مجرای ریشه که در روش عصب کشی اول به خوبی تمیز و بهبود نیافته باشد.
- پیچیدگی های ساختار دندان همانند انشعابهای فرعی بسیار، که در عصب کشی ابتدایی شناسایی نشده اند.
مجرای فرعی ریشه دندان چیست ؟
Accessory canal یا همان مجرای فرعی در ریشه دندان که بخشی از کانال اعصاب دندان است این احتمال را دارد که در عصب کشی اولیه از چشم دندان پزشک دور بماند سیستم ریشه در دندان ها شامل رگ های خونی ، عصب و بافتهای همبند است که در عین حال بسیار پیچیده و بسیار دقیق بوده و ممکن است که دارای انشعابات نیز باشد. در برخی از بیماران مراجعه کننده تشخیص ریشه های فرعی و تمیز کردن آن ها سخت می باشد و به همین دلیل موجب عفونت دندان و نیاز به عصب کشی مجدد خواهد شد.
عصب کشی دندان با لیزر
دستگاه لیزر این توانایی را دارد که از نور انرژی متمرکز تولید کند و این نوع انرژی تولید شده با خاصیت های ویژه می تواند با بافت های بیولوژیک تعامل یابد. از لیزر می توان جهت بازکردن سطح دندان استفاده کرد و با این کار می توان به عصب دندان دسترسی راحتی پیدا کرد.
عصب کشی دندان چقدر طول می کشد ؟
مدت زمان مورد نیاز برای این فرایند دندانی ، به فاکتورهای متعددی از قبیل پیچیدگی مورد تحت درمان ، تعداد کانال های موجود و وضعیت عمومی بیمار وابسته است. به طور میانگین ، یک درمان کانال ریشه استاندارد را می توان در یک تا دو جلسه تکمیل نمود. هر جلسه ، تقریباً 60 دقیقه طول می کشد. البته این تایم لاین بسیار متغیر است و دندانپزشک ، بعد از بررسی وضعیت ویژه هر بیمار ، می تواند مدت زمان مورد نیاز دقیق را برآورد کند.
آیا عصب کشی دندان کودک ضرر دارد ؟
این فرایند درمان دندانی برای کودکان یک پروسیجر بی ضرر است ولی به دلیل تهاجمی بودن ماهیت آن منطقی است که انجام آن به دست یک دندانپزشک ماهر و با تجربه سپرده شود تا با انجام ارزیابی های دقیق ، مناسب ترین درمان برای کودک را برگزیند. دندانپزشک با بررسی سلامت عمومی کودک ، شدت پیشرفت مشکل دندانی و هر فاکتور فردی که بر روی وضعیت دندان اثر گذار باشد ، حرفه ای ترین درمان و جامع ترین ارزیابی را انجام می دهد.
عوارض جانبی عصب کشی دندان
بعد از عصب کشی دندان ، بیماران عموماً عوارض خفیف و موقتی را تجربه می کنند. برخی از عوارضی که ممکن است بیمار بعد از دریافت درمان ، تجربه کند ، شامل موارد زیر می باشد:
- درد : دردی که احتمالاً بیمار بعد از رفع اثر بی حسی تجربه می کند ، به راحتی با استفاده از داروهای مسکن ، قابل کنترل است.
- حساسیت : گاهی ممکن است دندان درمان شده ، به دماهای سرد و گرم خصوصاً در چند روز اول بعد از پروسه ، حساسیت پیدا کند. این عارضه کاملاً موقتی بوده و با بهبود دندان ، رفع خواهد شد.
- ورم : در برخی موارد ، ورم بسیار خفیفی در اطراف ناحیه درمان شده یا بافت لثه شکل می گیرد. استفاده از کمپرس یخ و مصرف داروهای تجویز شده ، باعث رفع ورم خواهد شد.
لازم به ذکر است که این عوارض ، کاملاً موقتی بوده و در طول چند روز به طور خود به خود فروکش خواهند کرد. در صورتی که علائم دراز مدت یا شدیدی را تجربه کردید ، حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
تفاوت عصب کشی دندان دایمی و دندانهای شیری
در عصب کشی دندان های شیری (پالپکتومی ) ، پالپ به طور کامل از تاج و ریشه برداشته می شود. سپس دندان با ماده ای که در هنگام تحیل ریشه بتواند در استخوان جذب شود پر می شود. این کار اغلب روی دندان شیری انجام می شود.عصب کشی برای دندان دائمی به همان نحو آغاز می شود ولی پر کردن دندان ، به طور دائمی خواهد بود. پالپکتومی اغلب در یک جلسه انجام شده و مراحل پایه زیر در آن دنبال می شود:
- استفاده از عکس رادیوگرافی برای جستجوی علائم عفونت در ناحیه اطراف و بررسی شکل ریشه ها و کانال ها
- استفاده از بی حسی موضعی برای بی حس کردن ناحیه درمان
- برداشتن پوسیدگی و رسیدن به عصب دندان (پالپ)
- استفاده از ابزار کوچک دندانی برای برداشتن پالپ
- تمیز کردن دندان ، عفونت زدایی و آماده کردن آن برای پر کردن
- پر کردن دندان با مواد قابل جذب
در عصب کشی کردن دندان های دائمی ، گاهی لازم است بیش از یک بار به دندانپزشک مراجعه کنیم. وقتی پالپ برداشته شد ، کل کانال تمیز می شود و بعد از شکل داده شدن ، پر می شود. ممکن است بیمار با پانسمان موقت به منزل باز گردد و برای پر شدن دائمی دندان ، یک بار دیگر به مطب دندانپزشک مراجعه کند.
چه زمان عصب کشی دندان ، مورد نیاز نخواهد بود؟
عصب کشی زمانی انجام می شود که مینای دندان در اثر پوسیدگی ، دچار آسیب دیدگی شده باشد. شما می توانید با آموزش صحیح رعایت بهداشت دهان و دندان به کودک خود ، از وقوع پوسیدگی ، جلوگیری کنید. موارد زیر را به کودک تان آموزش بدهید :
- مسواک زدن دندان ها حداقل دوبار در روز
- نوشیدن آب به همراه مواد غذایی شیرین و اسیدی
- نوشیدن آب یا شیر به جای نوشیدنی های شیرین
- مراجعه نزد دندانپزشک کودکان طبق یک برنامه منظم
گاهی وارد آمدن ضربه به دندان نیز باعث آسیب دیدگی و احتمال به عصب رسیدن آن شود. به کودک خود آموزش بدهید که در زمان بازی کردن ، مراقب باشد تا ضربه ای به دندان هایش وارد نشود.
عصب کشی دندان کودکان از چه جهت حائز اهمیت است؟
حفظ دندان های شیری کودکان به همان اندازه اهمیت دارد که باید در حفظ دندان های دائمی کوشا باشیم. از این رو در صورتی که دندان شیری با مشکلی روبرو شود و عصب کشی مورد نیاز باشد ، لازم است به موقع برای ان اقدام کنیم.
در صورتی که دندان شیری کودک بیافتد با استفااده از نگه دارنده ها می توان فضای خالی ایجاد شده را حفظ کرد تا از رویش نامرتب دندان های دائمی کودک جلوگیری به عمل آمده و کودک در مراحل بالاتر رشد و سنین بالاتر ناچار نباشد برای ارتودنسی که یک فرایند طولانی مدت است ، اقدام کند.
در واقع یک دندان شیری مسئولیت حفظ فضای مورد نیاز برای دندان های دائمی کودک را بر عهده دارد. اگر قبل از رشد دندان دائمی ، فاصله ای خالی ایجاد شود ، دندان های باقی مانده برای پر کردن آن فضای خالی تغییر موقعیت می دهند و این می تواند باعث بروز بی نظمی در چینش دندان های دائمی شود.
عصب کشی دندان کودکان باید بعنوان یک فرایند جدی تلقی شود و والدین نباید نسبت به آن بی توجه باشند. زیرا هنگامی که دندان های کودک دچار پوسیدگی در سطحی گسترده می شوند در صورت عدم اقدام به درمان ، کودک را با مشکلاتی در تغذیه و خوردن غذا روبرو می کند که می تواند از رسیدن ویتامین های ضروری به کودک جلوگیری کرده و مانع رشد صحیح او شود .
عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی
یکی از عمده نگرانی های والدین در زمان اقدام به درمان دندان های شیری کودک از جمله عصب کشی ، بیهوشی است ولی خوشبختانه ، امروزه با پیشرفت های به دست آمده در این زمینه ، دندانپزشک کودک ماهر و با تجربه قارد است از روش های روانشناختی ، شرایط را برای اجرای روند عصب کشی بدون بیهوشی انجام دهند.
البته ، فاکتورهای بسیار دیگری در این خصوص دخیل می باشند که لزوم مشاوره با دندانپزشک کودک را تشدید می کند.
سوالات متداول عصب کشی دندان
بعد از انجام این روند باید مجدد به دندانپزشک مراجعه کرد ؟
در پی عصب کشی دندان نیاز است که جهت چکاپ مجدد بعد از مدتی به دندانپزشک خود مجدد مراجعه کنید.
در صورت عدم عصب کشی چه اتفاق می افتد؟
خرابی دندان ها به مرور می تواند به دیگر دندان های کناری و مقابل نیز سرایت کند و بهتر است که برای خراب شدن یک دندان به دندانپزشکی مراجعه کنید و با انجام دادن عصب کشی دندان ، خود را از درد دیگر دندان ها رها کنید. هرچند اگر رعایت بهداشت دهان و دندان را به درستی انجام می دادید حتی نیازی به این روش نداشتید.
عمر دندان عصب کشی شده چقدر است ؟
اگر تمامی مراقبت های بعد از درمان ریشه دندان را طبق گفته های دندانپزشک خود رعایت کنید در واقع عمر این روش و نتیجه به دست آمده از آن طولانی خواهد بود. زیرا عصب کشی کردن دندان تنها پالپ را تحت تاثیر دارد و با اتصالات آن کاری نخواهد داشت در نتیجه اگر حادثه ای رخ ندهد عمر آن بسیار خواهد بود.
سلام دندونای شیری هم باید عصب کشی بشن؟ یا اگه پوسیده باشه فقط می کشید؟
سلام
دندانهای شیری مثل دندانهای دائمی دارای عصب هستند.بعد از گرفتن عکس از دندان و بررسی ریشه دندان ،در صورتی که ریشه دندان مشکل خاصی نداشته باشه ،دندان عصب کشی و ترمیم میشود. در صورت وجود مشکل در ریشه دندان به ناچار دندان را می کشیم .