در هر سنی ممکن است ضربه به دندان یا آسیبی واردشوند. هر چند این اتفاق در دوران کودکی که تعداد دفعات زمین خوردن کودکان بسیار زیاد است ، بیشتر تجربه می شود ولی در دوران بزرگسالی نیز فاکتورهای خطری از قبیل افتادن از روی دوچرخه یا موتور ، تصادفات خودرو ، دعوا کردن و حوادث دیگر ، افراد را در معرض آسیب قرار داده و ممکن است آنها را با تجربه ضربه دیدن دندان ، روبرو کند. به توصیه دکتر کوثر سادات ابطحی، بهترین دندانپزشک اطفال در تهران در صورت بروز چنین شرایطی ، برای حفظ دندان و نجات دادن آن ، لازم است به پزشک مراجعه کنید.
توصیه های اورژانسی برای دندان ضربه دیده
در صورت ضربه به دندان و شکستن آن ، خونسردی تان را حفظ کنید و قطعه شکسته را پیدا کنید و فوراً به دندانپزشک مراجعه نمایید. گاهی دندانپزشک می تواند این قطعه بچسباند. حتی اگر دندان دچار شکستگی نشده باشد و ظاهر آن کاملاً طبیعی به نظر رسیده یا ظاهر ضربه ، آسیبی به دندان وارد نکرده باشد ، برای حفظ جانب احتیاط بهتر است برای پیشگیری از عوارض منفی ناشی از وارد آمدن ضربات احتمالی به ریشه ، به دندانپزشک مراجعه کنید تا با انجام معاینات لازم ، در صورت نیاز ، درمان های لازم را انجام داده یا در صورت عدم وجود هر گونه آسیب دیدگی ، در این خصوص ، به شما اطمینان خاطر بدهد.
در زمان مراجعه به دندانپزشک ، وضعیت دندان ها بررسی می شود و در صورت نیاز ، رادیوگرافی انجام می شود. اگر وارد آمدن ضربه باعث شل شدن دندان شده باشد ، دندانپزشک ، از اسپلینت برای تثبیت دندان استفاده می کند. این اسپلینت معمولاً یک هفته در دهان می ماند.
در صورت خروج کامل دندان از حفره احاطه کننده ، بهتر است دندان را از ناحیه تاج ، در دست بگیرید و در محل خود قرار دهید و یک گاز استریل روی آن گذاشته و محکم آن را گاز بگیرید یا آن را در یک ظرف حاوی شیر یا آب قرار داده و به سرعت به دندانپزشک مراجعه کنید.
انواع ضربه به دندان از دید بهترین دکتر دندانپزشک در تهران
ضربه های وارد شده به دندان ، این عضو ارزشمند و حساس را در معرض آسیب های احتمالی زیر قرار می دهد :
- شکستگی تاج دندان : شکستگی تاج دندان می تواند در حد یک ترک جزئی در مینای دندان تا یک آسیب دیدگی جدی در پالپ باشد.
- شکستگی ریشه دندان : احتمال شکستگی در ریشه دندان های شیری بسیار کم است و در برخی موارد ممکن است دندان های جلویی یا قدامی در فک بالا یا پایین را درگیر کند.
- لق شدن دندان : لق شدن دندان اغلب در دندان های شیری اتفاق می افتد ولی در برخی موارد نیز وارد آمدن ضربه به دندان های دائمی باعث لق شدن آنها می شود.
- از جا در آمدن دندان : وارد آمدن ضربه در برخی موارد می تواند منجر به از جا در آمدن دندان شود. این اتفاق ناخوشایند ، می تواند دندان های شیری و دائمی را تهدید کند. اگر دندانی از جا در بیاید ، در صورت ضعیف بودن پیش آگهی ، باید کشیده شود در غیر اینصورت ، لازم است سریعاٌ اقدامات لازم برای اسپلینت کردن دندان برای ثابت کردن آن انجام شود.
چگونه درد ناشی از ضربه به دندان را کنترل کنیم؟
وقتی دندان ضربه می بیند و دچار دندان درد می شوید ، آرامش خود را حفظ کرده و سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید. آنچه اتفاق افتاده است را برای دندانپزشک شرح دهید. او بر اساس این توضیحات شما ، اقدامات اورژانسی را انجام خواهد داد. برای کمک به کاهش درد ، دندانپزشک به شما توصیه می کند که دهان را بشویید. گاهی آسیب دیدن بافت نرم دهان باعث بروز خونریزی می شود. لازم است دهان را با آب سرد بشویید و یک گاز استریل روی زخم قرار دهید تا خونریزی آن بند آید.
همچنین در این شرایط توصیه می شود بر روی ناحیه ضربه دیده کمپرس یخ قرار دهید. استفاده از محلول آب نمک نیز کمک می کند تا ناحیه آسیب دیده دچار عفونت نشده و بهبود با سرعت بیشتری اتفاق بیافتد. پس از سپری شدن این مراحل ، دندانپزشک با تجویز عکس رادیولوژی و معاینه کردن ناحیه آسیب دیده ، اقدامات لازم را برای نجات دادن دندان انجام می دهد.
لق شدن دندان شیری بر اثر ضربه به دندان
گاهی والدین متوجه وارد آمدن ضربه به دندان شیری کودک خود نمی شوند. بنابراین لازم است مراقب باشیم زمانی که کودک مان بازی می کند یا در حال راه رفتن است ، زمین خوردن یا وارد آمدن هر ضربه دیگری منجر به آسیب دیدن دندان های شیری او نشود. اگر چنین اتفاقی افتاد ، حتماً دندان های کودک خود را چک کنید تا ببینید که دچار تغییر رنگ ، جابجایی یا لق شدگی شده اند یا خیر. گاهی شدت ضربه به دندان شیری به اندازه ای است که باعث افتادن آن می شود. در این شرایط لازم است بدون فوت وقت ، فوراً کودک را به دندانپزشک برسانید. دندان های شیری به اندازه دندان های دائمی مهم هستند را که مراقبت از آنها ، به داشتن دندان های دائمی سالم تر کمک می کند.
درمان لق شدن دندان در اثر ضربه
وقتی دندان در معرض ضربه قرار می گیرد هر نوع کشش اضافی باعث می شود که آسیب وارد شده به آن دائم شده و برگشت پذیری آن ناممکن شود. اگر بلافاصله بعد از وارد آمدن ضربه ، به دندانپزشک مراجعه کنید این احتمال وجود دارد که دندانپزشک بتواند با به کار گیری درمان مناسب ، دندان را تثبیت کند. از جمله درمان هایی که دندانپزشک برای تثبیت دندان انجام می دهد متصل کردن دندان ضربه دیده به دندان مجاور است. با این کار به دندان متحمل آسیب کمک می کنیم تا در جای خود ، به مرور ، محکم شود و لیگامنت های آن بهبود پیدا کنند.
وارد آمدن ضربه به پالپ دندان ، یک مورد اورژانسی و جدی تر است و به درمان های تهاجمی تری نیاز خواهد داشت. در این شرایط بعد از سپری شدن دوره تثبیت لیگامنت ، دندان عصب کشی می شود و در برخی موارد نیز لازم است روکش شود.
پزشک در مرحله اول درمان ، فاز ثابت کردن دندان را اجرا می کند و بعد از آن متناسب با شرایط دندان ، درمان های مناسب را اجرا می کند. آنچه در این مرحله به بیمار توصیه می شود این است که از لمس کردن دندان خودداری کرده و غذاهای نرم میل کند. در ضمن در صورت احساس درد ، التهاب یا ورم ، می تواند از ایبوپروفن استفاده کند. تعیین میزان ضربه و آسیب وارد شده به دندان ، فقط از طریق معاینه کردن آن میسر می شود. گاهی آسیب دیدگی تنها به لیگامنت محدود بوده و در طول یک دوره چند هفته ای بهبود پیدا می کند. در برخی موارد نیز آسیب جدی تر بوده و لازم است درمان های تخصصی تری روی دندان اسیب دیده انجام شود.
تغییر رنگ دندان در اثر ضربه به دندان
پس از اینکه دندان در معرض ضربه قرار می گیرد ، خون از رگ ها نشت می کند و محتویاتی از قبیل خون به عاج دندان راه پیدا می کند. عاج دندان که مسئولیت محافظت از پالپ یا مغز دندان را بر عهده دارد با ورود خون به آن و تجزیه شدن خون ، تغییر رنگ می دهد و در برخی موارد شاهد آن هستیم که در طول یک دوره 2-3 هفته ای بعد از ضربه دیدن دندان ، این تغییر رنگ اتفاق می افتد.
ضربه به دندان ارتودنسی شده
اگر با داشتن ارتودنسی به دهان ضربه بخورد چه اتفاقی می افتد؟ ضربه به دهان به خودی خود دردناک است ، اما با بریس می تواند بدتر هم شود. قطعات فلزی به کار رفته می توانند شدت ضربه را افزایش دهند و منجر به آسیب های دهانی مختلف شوند. مهم است که از عواقب احتمالی این مسئله اطلاع داشته باشید.
وقتی به دندان فردی که بریس دارد ضربه وارد می شود ، اولین نگرانی این است که دندان ها چگونه تغییر می کنند. ضربه می تواند باعث جابجایی یا شل شدن دندان ها شده و ممکن است نیاز به درمان بیشتری داشته باشد. براکت ها و سیم ها ممکن است آسیب دیده یا از جای خود جدا شوند ، بنابراین مراجعه به متخصص ضروری است. درد، تورم و خونریزی در دهان نیز محتمل است.
موارد دیگر نیز می تواند باعث ایجاد مشکل شود. یک ضربه شدید می تواند باعث پارگی براکت ها یا سیم ها شود و در صورت عدم درمان سریع ؛ می تواند منجر به عفونت شود.
در صورت ضربه به دندان ارتودنسی شده چه باید کرد؟
اگر روزی به دندان های ارتودنسی شده شما ضربه خورد ، ضروری است بدانید چه کاری باید انجام دهید. در اینجا چند نکته مفید را ذکر کرده ایم :
- اول از همه آرامش خود را حفظ کنید.
- در صورت خونریزی ، با یک پارچه یا گاز تمیز روی دندان فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود.
- برای کاهش تورم و تمیز نگه داشتن ناحیه، دهان خود را با آب نمک گرم بشویید.
- سیم یا براکت شکسته را بررسی کنید و سعی کنید آن را با یک گوش پاک کن یا موچین در جای خود قرار دهید.
- اگر یک سیم در جایی گیر کرده است ، آن را با موم ارتودنسی بپوشانید.
- برای ارزیابی هرگونه آسیب و انجام ترمیم ، با متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه