ابتدایی ترین دندان هایی که در لثه به وجود آمده اند دندان های شیری هستند. این دندان ها پس از گذشتن چندین سال با نوع دیگری از دندان ها مواجه شده و دندان های دائمی را تجربه خواهید کرد. والدین بعد از گذشت یک سنی شاهد زمان رویش دندان های شیری خواهید بود. لحظه ای شیرین برای پدرها و مادرها که شروع کننده دوره ای خاص برای کودک و والدین خواهد بود. به توصیه دکتر کوثر سادات ابطحی ، بهترین دکتر دندانپزشکی اطفال در تهران نیاز است که ابتدا متوجه زمان رویش دندان های شیری کودک باشید و در پی آن نکات مورد نیاز را در نظر داشته باشید.

 

زمان-رویش-دندان-های-شیری - دکتر کوثر ابطحی

دندان های شیری چه زمانی بیرون می آیند ؟

در هر کودک بازه زمانی رویش دندان های شیری می تواند متفاوت باشد. پروسه رویش دندان های شیری قبل از چهار ماهگی آغاز می شود. در واقع یعنی کودکان از 4 الی 7 ماهگی رویش ابتدایی دندان ها را تجربه خواهند کرد. شایان ذکر است که تغییر دراین بازه زمانی برای کودکان کاملا امری طبیعی است و احتمال دارد که برخی از آنان در سنین کمتر یا بالاتر رویش دندان شیری داشته باشند.

ترتیب رویش دندان های شیری

  • دو دندان پیشین میانی فک پایین به طور نرمال ابتدایی ترین دندان هایی هستند که رویش می یابند. این دندان های شیری در بازه 6 الی 10 ماهه رخ می دهد.
  • پیدایش دو دندان پیشین میانی فک بالایی به طور طبیعی در رنج سنی 8 الی 13 ماهگی رخ می دهد.
  • بعد از این دو مورد دندان های پیشین کناری فک بالا و پایین بین 8 الی 16 ماهگی رویش دارند.
  • دندان های شیری آسیاب ابتدا در فک پایین و سپس فک بالا را تجربه خواهید کرد.
  • دندان های نیش شیری در هر دو فک مابین رنج سنی 16 تا 23 ماهگی به وجود می آیند.
  • اما در آخر دندان های آسیاب در سنین 25 الی 33 ماهگی پیدایش دارند.

نشانه های رویش دندان های شیری

هر نوزاد می تواند در این دوره علائم متفاوتی را تجربه کنند. در بسیاری از نوزادان این دوره با درد و ناراحتی سپری می شود. به طور نرمال رویش دندان های شیری برای کودکان دارای نشانه هایی همچون:

  • بی قراری
  • مکیدن بیشتر انگشتان
  • خارش لثه
  • بالا رفتن جریان بزاق
  • آبریزش از دهان
  • بی اشتهایی

همانطور که می دانید رویش دندان های شیری روندی فیزیولوژیک است اگر فرزند شما بیش از یک روز مواردی همچون تب ، اسهال و استفراغ را تجربه کرد بهتر است که این موارد را جدی گرفته و به دکتر مراجعه کنید.

راه کارهای تسکین دهنده درد در روند پیدایش دندان های شیری

درد با دمای کم از میان میرود یا کاهش می یابد. به همین دلیل می توانید از لثه گیر های مخزن دار استفاده کنید که بتوان با قرار دادن آن در یخچال آن را منجمد کرد و این کمپرس سرد را به نوزاد داده تا بتواند بر روی لثه قرار دهد که درد و بی قراری را کاهش دهد.

یکی دیگر از راهکارها جهت تسکین درد رویش دندان های شیری می تواند مالش لثه باشد. والدین می توانند با دست های تمیز و عاری از آلودگی این کار را برای کودک خردسال خود انجام دهند.
در موارد نادر ممکن است که میزان درد و ناراحتی نوزاد بیش از حد باشد که برای این وضعیت می توان به دکتر دندانپزشک اطفال مراجعه کرد و از راهکارهای علمی برای درد و ناراحتی کودک استفاده کرد.

 

رویش دندان های شیری - دکتر کوثر سادات ابطحی

 

افتادن دندان های شیری

بعد از یک مدت دندان های موقت کودک افتاده و جای خود را به دندانهای دائمی می دهند. با رسیدن سن 6 سالگی کودک شما دندان های قدامی و شیری خود را از دست می دهد. لق شدن و افتادن دندان های شیری حتی در سن 5 سالگی نیز امری کاملا طبیعی است. در فرآیند افتادن دندان ابتدا دندان های پیشین میانی فک بالا و پایین از دست می روند و با دندان های دائمی جایگزین می شوند. طبیعتا کودک با مشاهده این وضعیت ممکن است دچار ترس و اضطراب شود اما بهتر است که والدین این دوره را برای او شرح دهند که کودک بداند با از دست دادن دندان های شیری ، قرار است که دندان های سالم و دائمی را داشته باشد که با مراقبت اصولی و درست دیگر قرار بر از دست رفتن آن ها نیست. به تدریج باقی دندان ها نیز تا سن 11 سالگی جایگزین شده و کودک در این سن دیگر تمامی دندان های شیری را از دست داده و دندان های دائمی جای آن ها را گرفته است.

در سن 6 یا 7 سالگی ابتدایی ترین دندان دائمی یعنی آسیای بزرگ(دندان ۶) بعد از دندان های شیری رشد خواهد کرد. برخی از والدین بر این باورند که این دندان خود یکی از دندان های شیری است اما این یک باور اشتباه می باشد و این دندان دائمی بوده است.

بیشتر کودکان در این سن اهمیتی به رعایت بهداشت دهان و دندان نمی دهند و عمدتا بیشترین میزان پوسیدگی را در این رنج سنی مشاهده می کنیم به ویژه همین دندان آسیای بزرگ که بعد از دندان های شیری به وجود آمده است می تواند در خطر پوسیدگی باشد در نتیجه بهتر است که در این زمینه بیشترین حساسیت را به خرج دهید.

افتادن زود هنگام دندان های شیری

برخی از والدین بر میزان اهمیت دندان های شیری واقف نیستند و توجهی به بازه زمانی افتادن آنها نخواهند داشت. اما باید در نظر داشته باشید که دندان های شیری نیز به اندازه دندان های دائمی دارای اهمیت می باشد. کودک با استفاده از دندان های شیری روند جویدن و بلع را به درستی سپری خواهد کرد در نتیجه از اهمیت بالایی برخوردار می باشند و بهتر است که به درستی از آن مراقبت کنید. برخی از کودکان زودتر زمان مشخص شده به دلیل پوسیدگی دندان های شیری را از دست می دهند در چنین وضعیتی بهتر است که به دندان پزشک اطفال مراجعه کنید که در صورت نیاز بتوانید از فضانگهدارنده استفاده کنید که یک دست و مرتب بودن دندان ها برهم نخورد. با این ابزار می توانید فضای مورد نیاز جهت رویش دندان های دائمی را ذخیره داشته باشید و نگرانی نداشته باشید.

به چه دلیل دندان های شیری شروع به افتادن می کنند؟

دندان های شیری بایستی عمر خود را سپری کرده و بعد از اینکه دندان های دائمی درون لثه آن ها را تحت فشار قرار داده باشند شروع به افتادن می کنند. در مواقعی که دندان های دائمی در حال سپری کردن مسیر رویش خود هستند با فشار وارد کردن به ریشه دندان های شیری می توانند خود را به سطح لثه برسانند.

زمانی که دندان های شیری شروع به افتادن می کنند:

تقریباً از سن شش سالگی کودک ، دندان های شروع ، فاز افتادن و خداحاقظی کردن با دهان کودک را آغاز کرده و به تدریج لق می شوند و می افتند و به این ترتیب ، جا برای بیرون آمدن دندانهای دائمی باز می شود و فضای کافی برای در آمدن دندان های دائمی باز می شود. البته ، ممکن است در برخی موارد ، روند افتادن دندان های شیری تا یک سال هم تاخیر داشته باشد.

کدام دندانهای شیری زودتر می افتند؟

دو دندان جلویی پایینی ، دندان هایی هستند که در مقایسه با سایر دندان های ، زودتر لق می شوند و می افتند و پس از آن نوبت به دو دندان جلویی بالایی می رسد. بعد از دندان های بالایی جلویی ، دندانهای جلویی کناری ، دندان های آسیاب بزرگ اول و دندانهای آسیاب دوم به ترتیب ، لق می شوند و می افتند.

چگونه می توان از افتادن زود هنگام دندان شیری جلوگیری کرد؟

مراجعه به دندانپزشک کودک برای بررسی وضعیت دندان دائمی زیر لثه ، بهترین راه حل است زیرا ، اگر زمان زیادی تا بیرون زدن دندان مانده باشد اغلب از فضا نگهدار دندان برای مراقبت از جای خالی، استفاده می شود.