ترمیم دندان می تواند بهترین روش برای بهبود تغییر رنگ دندان ها و آسیب های وارده بر روی دندان باشد که توسط دکتر کوثر سادات ابطحی، بهترین دندان پزشک اطفال در تهران پس از مشاهده و معاینات لازم برای بیمار انجام شود.برای ترمیم کردن روش های مختلفی وجود دارد که بسته به وضعیت دندان ها برای بیمار توسط دکتر انتخاب می شود.
ترمیم دندان چیست ؟
هر زمان بیمار در دندان های خود احساس درد و ناراحتی را تجربه کرد می تواند به دکتر مراجعه کنند و پزشک با انجام معاینات اولیه می تواند تشخیص دهد که ریشه درد و ناراحتی در دندان فرد مراجعه کننده به چه دلیل بوده برای بهبود و در مان مشکل خدمات ترمیم دندان را در پیش خواهد گرفت. شایان ذکر است که ترمیم شامل مجموعه ای خدمات دندان است که برای مراجعه کننده انجام می شود. یکی از اصلی ترین مزیت های این روش برای دندان بهبود ظاهر و افزایش عملکرد جویدن برای بیمار است. یکی از رایج ترین شایعات در ارتباط با این موضوع در واقع یکی کردن واژه پر کردن دندان با ترمیم می باشد. اما در واقعیت به این صورت نمی باشد و ترمیم تنها به پر کردن دندان محدود نخواهد شد و بسیاری موارد و راهکارهای دیگر نیز در لیست خدمات ترمیم کردن دندان قرار می گیرد.
چه زمانی دندان به ترمیم نیاز خواهد داشت؟
همواره تکرار بر این امر بوده است که برای حفظ و نگهداری دندان ها بهتر است که بهداشت دهان و دندان را به صورت اصولی رعایت کنید که دچار مشکلات دندان نشوید. با توجه به این موضوع اگر شما از دسته افرادی هستید که از دندان های خود به درستی نگهداری نمی کنید بی شک خیلی زودتر از دیگران به مشکلات دهان و دندان مبتلا خواهید شد. اما اشخاصی که برای رعایت بهداشت دهان و دندان از نخ دندان ، مسواک و دهانشویه استفاده می کنند به مراتب دیرتر از دیگر افراد به ترمیم دندان نیاز خواهند داشت. به طور کلی با مشاهده موارد زیر می توانید مطمئن باشید که به ترمیم کردن دندان نیاز خواهید داشت. این موارد عبارتند از :
- پوسیده شدن و سوراخ شدن دندان
- دندان های شکسته یا آسیب دیده
- دندان های از دست رفته
انواع روش های ترمیم دندان :
بهترین راه کار برای حفظ و نگهداری از دندان های آسیب دیده می تواند ترمیم باشد. انتخاب نوع روش به کار رفته بسته به دندان های فرد بیمار دارد که دکتر دندان پزشک با انجام معاینات لازم به بیمار اعلام خواهد کرد که کدام یک از راه کارهای موجود برای درمان و بهبود متناسب می باشد. این پروسه دارای دو راهکار مستقیم و غیرمستقیم است.
روش مستقیم ترمیم دندان
این راه کار در واقع پر کردن دندان های پوسیده را شامل می شود. از این متد برای پر کردن حفره های روی سطح دندان استفاده می شود.به بیان بهتر پر کردن دندان های سوراخ شده رایج ترین راه کار درمانی به شمار می رود. با مراجعه به دکتر دندان پزشک جهت انجام ترمیم دندان های آسیب دیده به روش مستقیم ابتدا با استفاده از ابزارهای مخصوص ، پوسیدگی به وجود آمده را تخلیه می کند و در پی آن حفره و سوراخ های موجود بر سطح دندان را با مواد لازم پر خواهد کرد. در علم دندان پزشکی برای پر کردن دندان های آسیب دیده می توان از موارد مختلفی استفاده کرد که در ادامه انواع آن را شرح خواهیم داد.
مواد قابل استفاده در ترمیم دندان
زمانی که پوسیدگی دندان را تخلیه می کنند بر روی دندان ها سوراخ های به وجود می آید. برای اینکه افراد بتوانند از سلامت دندان های آسیب دیده بهره مند شوند می بایست این حفره های به وجود آمده را پر کرد ، با این کار می توان پروسه جویدن را به درستی انجام داد. برای انتخاب یکی از مواد موجود جهت پر کردن دندان می توان با درنظر گرفتن جایگاه دندان و بعلاوه میزان آسیب وارده یکی از مواد را انتخاب کرد. اما در نهایت می بایست به انتخاب دکتر دندان پزشک گوش فرا داد و بر اساس توصیه های ارائه شده روش را انجام داد. در ادامه لیستی از مواد موجود برای پر کردن دندان را شرح داده ایم:
-
-
- آمالگام : یکی از مواد جهت پر کردن دندان است که به رنگ نقره ای در دندان ها به کار برده می شود. آمالگام به طور عمده بعد از گذشت مدت زمانی شروع به تغییر رنگ داده و تیره می گردد. میزان مقاومت بالای این ماده باعث شده است که از متداول ترین مواد جهت پر کردن دندان در روش ترمیم دندان شناخته شود.این ماده دارای مقدار اندکی جیوه است که برای سلامت بدن مضر نبوده و به راحتی می توان به عنوان پر کننده دندان های عقبی از آن استفاده کرد.
- پرکننده های گلاس آینومر : این مواد پر کردنی که برای ترمیم کردن دندان های آسیب دیده به کار می رود کاملا متناسب با رنگ دندان بوده و می توان با فرآیند های شیمیایی به دیگر مواد معدنی در دندان اتصال یابد. این نوع از پر کننده ها از پودر های شیشه ای و اسیدهای اکرلیک ساخته شده اند که برای پر کردن دندان ها در حجم کوچک به کار برده می شود. شایان ذکر است که هرچند استفاده از این مواد در روش ترمیم ؛ زیبایی بخش باشد اما از قدرت و تحمل فشار بالایی برخوردار نخواهد بود.
- پرکننده های رزین آینومر : این مواد پرکننده دندان در واقع همان پرکننده های آینومر هستند که ویژگی استقامتی آنان افزایش یافته و مقاومت بیشتری به نسبت آینومرها دارند. قابل تامل است که این ماده در روش ترمیم کردن دندان رنگ فوق العاده مشابهی با دندان ها دارد و ظاهری زیبا را به وجود می آورد.
- پرکننده های رزینی ( کامپوزیت ) : کامپوزیت یکی از انواع ماده های پر کردنی در روش ترمیم دندان به شمار می رود که امروزه مخاطبین مختص به خود را دارد. این نوع از ماده های پر کننده را به دلیل تناسب رنگ با دندان های بیمار می توان برای دندان های جلویی نیز به کار برد.
-
روش های غیر مستقیم ترمیم دندان
علاوه بر راه کار پر کردن جهت ترمیم کردن دندان می توان از روش های غیر مستقیم استفاده کرد. روشهای بسیاری برای راهکار غیر مستقیم وجود دارد عبارتند از :
- روکش های دندانی
تاج یا همان روکش های دندانی نوعی ساختار ویژه دارند که با توجه به ساختار دندان فرد مراجعه کننده ساخته می شوند. این نوع از روکش ها برای مراقبت کردن از دندان های پوسیده ، دارای حفره و دندان های ضعیف به کار برده می شود. - ایمپلنت دندان
در واقع این مورد همان ریشه های مصنوعی هستند که قادر هستند بریج یا تاج دندان را در جای خود تثبیت کنند. ایمپلنت های دندان همچون دندان های واقعی و طبیعی دیده می شوند و می توانند موجب بهتر شدن شرایط غذا خوردن و بلعیدن شوند. بهترین راه کار برای دندان های از دست رفته ایمپلنت دندان می باشد.
مراقبت های بعد از ترمیم کردن دندان
ترمیم دندان در اطفال یک پروسه دندانی رایج است و در حالت نرمال ، در اکثر افراد درد مختصری را به همراه دارد. افراد بزرگسال اغلب فعالیت های نرمال خود را بعد از درمان ، از سر می گیرند. در حالیکه کودکان قبل از بازگشت به فعالیت های نرمال روزمره ، لازم است برای مدتی تحت مراقبت قرار گیرند. خصوصاً اگر این اولین باری باشد که کودک این رویکرد را انجام می دهد، به دلیل نا آشنا بودن فرایند برای او ، لازم است برای بازگرداندن او به یک وضعیت تثبیت شده ، مدتی او را تحت مراقبت خود قرار دهیم. برخی از این نکات مراقبتی بعد از ترمیم کردن دندان در کودکان شامل موارد زیر می باشد:
- به کودک خود و احساسات او اهمیت بدهید.
- دندانپزشک برای اجرای فرایند درمان ، ناحیه اطراف دندان را به صورت موضعی بی حس می کند. آثار بی حسی حدوداً به مدت یک تا سه ساعت بعد از درمان، باقی می ماند. لازم است والدین از کودک خود سوال کنند که آیا آثار بی حسی از بین رفته است یا خیر.
- خوردن و نوشیدن نیز بهتر است زمانی آغاز شود که آثار بی حسی ، از بین رفته است. این باعث می شود که بافت های نرم دهان از جمله زبان و پوشش داخلی گونه ها ، دچار آسیب دیدگی نشوند.
- گاهی هم کودک بعد از ترمیم دندان ، اندکی احساس درد می کند. دندانپزشک داروهای مسکن را بر اساس وضعیت سلامت عمومی و سابقه پزشکی کودک برای او تجویز می کند. داروهای مسکن باعث مدیریت درد می شود. این درد احتمالی ، اغلب بعد از یک یا دو هفته به طور کامل از بین می رود.
- شاید کودکتان به شما بگوید که نمی تواند راحت غذا را بجود. این حس کاملاً طبیعی است. چند روز بعد از درمان ، از کودک خود بپرسید که در زمان جویدن غذا ، مشکلی دارد یا خیر.
- مراقب باشید کودکتان دندان ها را به هم نساید. ساییدن دندان ها به هم در میان اکثر کودکان رواج دارد. حتی برخی از آنها اصلاً متوجه نیستند که در حال انجام این کار هستند. برخی از آنها نیز عمداً این کار را انجام می دهند.
- این عادت باعث می شود که سطوح دندان که کار جویدن را انجام می دهند ، ساییده شوند. این فشار مداوم ممکن است باعث ترک خوردن یا پریدن دندان نیز شود. فشار مداوم گاهی باعث می شود که بخشهای ترمیم شده دندان کودک نیز آسیب ببیند. استفاده از محافظ دهان برای کودکان می تواند از بروز آسیب دیدگی دندان های ترمیم شده ، جلوگیری کند. این کار حتی در حفظ سلامت دندان های مجاور نیز موثر است
- مراقب باشید که کودکتان حتماً بهداشت روزانه دهان و دندان خود را رعایت کند.
- ترمیم دندان با هدف پیشگیری از بزرگ شدن حفره های ایجاد شده در دندان کودک انجام می شود. رعایت بهداشت دهان و دندان کودک بر یک مبنای روزانه بسیار حائز اهمیت است. مسواک و نخ دندان کشیدن می تواند از شکل گیری پلاک و تجمع باکتری ها در محیط دهان و اطراف دندان ها جلوگیری کند. حتماً بعد از جلسه درمان ، به کودک خود در زمان مسواک و نخ دندان کشیدن ، کمک کنید. به آنها آموزش دهید که به مدت دو دقیقه ، حداقل دوبار در روز و قبل از خوابیدن ، دندان ها را مسواک و نخ دندان استفاده کنند. مدت ماندگاری نتیجه به دست آمده از ترمیم کردن دندان ، به نحوه مراقبت از دندان ها نیز وابسته است.
- رژیم غذایی کودک تان را تا حدودی تغییر دهید.
- کنترل انتخاب صحیح گزینه های خوردنی و نوشیدنی در میان اعضای خانواده ، این رفتار را برای کودک به یک فرهنگ تبدیل می کند. نوشیدنی های شیرین و شکلات و شیرینی ، دشمن دندان ها هستند. محدود کردن هر چه بیشتر مصرف آنها می تواند از بروز مشکلات دندان جلوگیری کند.
دندان خارج شده از لثه
در صورتی که طی یک حادثه دندان به طور کامل از جای خود در آید ، باید به صورت فوری برای درمان آن اقدام کرد. در خیلی موارد می توان دندان از دست رفته را دوباره سر جای خود قرار داد. دندان دائمی که در زمان سی دقیقه دوباره سر جای خود قرار بگیرد بیشترین شانس زنده ماندن را دارد. زمانی که با چنین مشکلی مواجه شدید ، برای ترمیم دندان اقدامات زیر را به انجام رسانید.
- دندان یا تکه های آن را بردارید
توجه داشته باشید که باید با دقت بسیار این کار را انجام دهید ، زیرا وارد شدن آسیب به دندان می تواند جلوی کاشت دوباره را بگیرد. حین برداشتن آن ، تنها به قسمت تاج دست بزنید و ریشه آن را لمس نکنید. اگر خاک یا مواد دیگری روی آن بود ، تنها ده ثانیه آن را در یک کاسه آب گرم بگذارید. برای تمیز کردن دندان از الکل استفاده نکرده و آن را با هیچ وسیله ای شستشو ندهید.
- دندان را دوباره سرجای خود بگذارید
برای اینکه ترمیم دندان انجام شود ، ابتدا آن را با آب گرم شستشو دهید. در صورتی که امکان آن هست ، آن را در حفره خود جای دهید و یک گاز روی آن بگذارید. سپس بیمار باید دندان های دیگر را روی این گاز فشار دهد تا دندان سر جای خود بماند. در صورتی که نمی توانید این کار را انجام دهید ، دندان را در شیر کامل یا بین لثه و گونه نگه دارید تا از دست نرود.
- علائم را بهبود دهید
با کمک یک پارچه تمیز یا گاز استریل ، خونریزی را کنترل کنید. برای درد و تورم ، از کمپرس سرد کمک بگیرید. همچنین می توانید از فرص های استامینوفن و ایبوپروفن نیز برای کم کردن درد استفاده نمایید.
- به دندانپزشک مراجعه کنید
بعد از انجام این اقدامات ، سریعا به یک دندانپزشک مراجعه کنید. حتی در صورتی که دندان را دوباره سرجای خود قرار داده اید ، باید توسط پزشک معاینه شوید.
ثبت ديدگاه