انواع بیهوشی در دندانپزشکی به منظور مدیریت و کنترل درد و اضطرابی که در اغلب افراد دریافت کننده خدمات دندانپزشکی رایج است ، مورد استفاده قرار می گیرد. دکتر کوثر سادات ابطحی ، بعد از مشاوره با بیمار با مد نظر قرار دادن فاکتورهای متعدد ، بهترین و مناسب ترین نوع بی حسی را متناسب با نیازهای بیمار ، نوع خدمات لازم به ارائه ، سوابق پزشکی بیمار ، سابقه حساسیت و سطح اضطرابی که بیمار درگیر آن است ، انتخاب می کند. لازم به ذکر است که در این مركز دندان پزشکی ، از دستگاه بي حسي بدون درد (sleeper one ) جديدترين دستگاه فرانسوي براي بي حس كردن دندان كودكان به جاي آمپول استفاده مي شود .
نحوه استفاده از بی حسی موضعی در خدمات دندانپزشکی
زمانی که بی حسی موضعی برای ارائه نوعی از خدمات دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد ، ماده بی حسی به صورت موضعی در زیر پوست به مقدار جزئی ، تزریق می شود. تزریق کمیت کنترل شده از ماده بی حسی باعث می شود که کمترین عوارض متوجه بیمار شود. بی حس کننده ها دارای دامنه بسیار متنوعی هستند و بر اساس میزان سرعت جذب و طول اثر بخشی شان ، طبقه بندی می شوند. بی حس کننده لیدوکائین یکی از پر کاربردترین بی حس کننده هاست. البته نکته حائز اهمیت این است که تزریق باید به دست یک دندانپزشک ماهر و با تجربه انجام شود.
بی حس کننده های موضعی
بی حس کننده های موضعی در دندانپزشکی از دیرباز کاربرد داشته و هم اکنون نیز از انواع مختلف آن متناسب با نوع مشکل دندان و خدماتی که قرار است روی دندان اجرا شود ، استفاده می شود.
زمانی که دندان در معرض مشکلات تهاجمی قرار گرفته باشد ، از نوع خاصی از بی حسی برای مسدود کردن اعصاب داخل دهان استفاده می شود. این بی حس کننده ها با عنوان مسدود کننده های عصب شناخته می شوند.
نوع دیگر بی حس کننده ها نمونه هایی هستند که در ریشه دندان نفوذ می کنند و به همین دلیل ، عنوان بی حس کننده های نفوذ کننده به آنها داده شده است.
گزینه بی حسی دیگر ، گزینه ای است که در داخل استخوان تزریق می شود و از آن اغلب در مواردی که برای اجرای درمان ، انجام جراحی مورد نیاز است ، استفاده شده و به نام بی حس کننده داخل استخوانی شهرت دارد.
در برخی موارد نیز برای بی حس کردن ناحیه تحت درمان ، از بی حس کننده ای استفاده می شود که در داخل پالپ دندان تزریق شده و به بی حس کننده داخل پالپی شهرت دارد.
اعمال بی حسی در فرایند های دندانپزشکی به چه روش هایی انجام می شود؟
برای انجام این فرایند ، از دو روش زیر استفاده می شود:
- بی حس کننده های تزریقی
- بی حس کننده های موضعی
در نوع تزریقی ، ماده بی حسی با استفاده از سرنگ در ناحیه مورد نظر تزریق می شود. از بی حسی موضعی نیز برای کمک به کاهش سطح استرس و اضطراب استفاده می شود و البته لازم به ذکر است که اغلب با تزریق همراه است و با توجه به اینکه میدان تاثیر آن ، غشاء مخاطی و بافت است ، نمی توان از آن به تنهایی برای خدمات دندانپزشکی که روی دندان یا استخوان فک انجام می شود ، استفاده کرد.
بی حسی بدون درد با دستگاه sleeper one
در دنیای دندانپزشکی ، استفاده از فناوری های روز دنیا ، کلید راحتی بیماران است. به همین دلیل است که بسیاری از دندانپزشکان از فناوری های نوآورانه ای مانند دستگاه SleeperOne برای ارائه بی حسی بدون درد استفاده می کنند.
این دستگاه یک سیستم بی حسي پیشرفته است که برای بهینه سازی تجربه بیمار طراحی شده است. در روشهای بی حسی قدیمی ، به دلیل اینکه داروی بی حسي خیلی سریع یا خیلی عمیق وارد بدن می شد ، بیمار با درد و ناراحتی مواجه می گشت.
اما دستگاه SleeperOne با استفاده از تکنیک های کامپیوتری دقیق این مشکلات را با ارائه بی حسی به صورت ملایم و کنترل شده برطرف می کند.
مزایای دستگاه SleeperOne :
- دقت : با استفاده از فناوری پیشرفته کامپیوتری ،SleeperOne دوز دقیق و میزان توزیع داروی بی حسی را کنترل می کند. این دستگاه به طور دقیق سرعت تزریق را کنترل کرده و با این کار درد را به حداقل می رساند.
- بی حسی بدون درد است : روش های قدیمی بی حسی اغلب به دلیل ورود سریع ماده بی حس کننده به بافت دردناک هستند. این دستگاه داروی بی حسی را با سرعت کمتری به بدن وارد می کند ؛ با اینکار میزان ناراحتی در طول پروسه کاهش خواهد یافت.
- سرعت عمل : این دستگاه سریعا بی حسی را اعمال می کند، به این معنی که اقدامات دندانپزشکی را می توان سریعتر و کارآمدتر انجام داد.
- ایمنی بالا: دستگاهSleeperOne از سوزن های یکبار مصرف استفاده می کند و خطر آلودگی را از بین می برد.
- نیازی به اعمال فشار نیست : به لطف این دستگاه ، متخصص دیگر نیازی به اعمال فشار به سرنگ برای تزریق داروی بی حسی ندارد.
- سبک است : هندپیس بسیار سبک است و می توان آن را به راحتی برداشت و جا به جا کرد. ظرافت این هندپیس باعث افزایش دید در ناحیه درمان می شود.
دکتر کوثر سادات ابطحی در مطب خود از این دستگاه استفاده می کنند تا کودکان شما بدون درد ، تحت بی حسی قرار گیرند. ما اطمینان حاصل کرده ایم که در هر مراجعه ، بدون ذره ای درد و ناراحتی از خدمات ما بهره مند شوید.
آیا دندانپزشکی با بیهوشی کامل انجام می شود؟
وقتی در طول یک فرایند دندانپزشکی ، بیمار در حالت بیهوشی کامل قرار می گیرد این بدان معنی است که بیمار در حالت خواب کامل فرو می رود و از آنچه در ناحیه دهان او در حال اجرا است ، هیچ چیزی را حس نمی کند. همچنین بیمار به طور کامل منفعل بوده و دردی را حس نمی کند. این نوع بیهوشی با استفاده از گازهای استنشاقی یا به شکل تزریقی انجام می شود. بیمار در طول بیهوشی ، کاملاً تحت کنترل است و علائم حیاتی او مورد نظارت کامل قرار دارد.
برخی افراد به شدت از فرایند های دندانپزشکی هراس دارند و به همین دلیل لازم است خدمات دندانپزشکی آنها تحت بیهوشی کامل انجام شود. البته ، با توجه به عوارض و خطرات احتمالی ناشی از بیهوشی عمومی ، اغلب از آن استفاده نمی شود. این نوع بیهوشی اغلب در مواردی استفاده می شود که فرایند دندانپزشکی شامل مداخلات پیچیده جراحی است.
آرامبخش های دندانپزشکی از نظر سطح اثرگذاری
استفاده از آرامبخش ، نوعی از روش بی حسی در دندانپزشکی تلقی می شود که دندانپزشک بمنظور کاهش سطح اضطراب و استرس در بیمار و قرار دادن او در حالت آرامش در زمان ارائه خدمات دندانپزشکی مورد استفاده قرار می دهد. این آرامبخش ها از نظر سطح اثر گذاری به چهار گروه دسته بندی می شوند:
- آرامبخش های ملایم: زمانی که این نوع آرامبخش مورد استفاده قرار می گیرد ، هیچ تغییری در تنفس بیمار اتفاق نمی افتد و بیمار قادر است آنچه را که به صورت کلامی از او خواسته می شود ، انجام دهد.
- آرامبخش های متوسط: در این نوع آرامبخش نیز مداخله ای در تنفس ایجاد نمی شود ولی بیمار با کمک محرک نور به دستورات کلامی واکنش نشان می دهد.
- آرامبخش عمیق: زمانی که سطح درد خدمات دندانپزشکی بالا باشد ، از این نوع آرامبخش برای قرار دادن بیمار در شرایطی که دردی را در زمان ارائه خدمات احساس نکند ، استفاده می شود. با توجه به درگیر شدن مجاری تنفسی در زمان استفاده از این نوع آرامبخش ، عوامل کمکی برای باز نگه داشتن مجاری تنفسی وارد عمل می شوند.
- بیهوشی عمومی: این گزینه برای مواردی استفاده می شود که مداخلات جراحی پیچیده قرار است در ناحیه دهان و دندان انجام شود. در این گزینه آرامبخش نیز مجاری تنفسی درگیر می شوند و بنابراین لازم است مداخلاتی جهت باز نگه داشتن آنها و حفظ وضعیت تنفس در سطح مطلوب ، انجام شود.
عوارض بیهوشی در دندانپزشکی بزرگسالان
قبل از اجرای فرایند درمان ، دندانپزشک با شما مشاوره ای را انجام می دهد تا سطح سلامت عمومی تان را مورد ارزیابی قرار داده و در خصوص آلرژی یا حساسیت به برخی داروها در شما ، کسب اطلاعات کند. همچنین با توجه به اینکه ممکن است بیمار در زمان اقدام به دریافت خدمات دندانپزشکی ممکن است به بیماری خاصی ابتلا داشته و داروهای خاصی را مورد مصرف قرار دهد ، لازم است فهرست کامل این داروها را در اختیار دندانپزشک قرار دهد تا وی دستورات لازم در خصوص لزوم قطع مصرف یا تغییر دوز را بدهد. هدف از این تغییرات ، پیشگیری از بروز مداخلات دارویی و بروز واکنش های منفی از سوی بدن است.
آیا بی حس کننده ها عوارض دارند؟
بی حس کننده ها گزینه های غالباً بدون عارضه هستند که کاربرد رایجی در مراکز خدمات دندانپزشکی دارند. اگر سوزن تزریق به طور اتفاقی به رگ برخورد کند ، ممکن است باعث بروز هماتوم شود. در برخی موارد نیز ممکن است بیمار چند دقیقه بعد از تزریق ماده بی حسی ، احساس کند که ضربان قلب او بالا رفته است. البته ، این موارد بسیار نادر هستند ولی علیرغم همه اینها ، در صورت تجربه کردنشان ، حتماً فوراً دندانپزشک را در جریان بگذارید.
اثر داروی بی حسی تا چه مدت ماندگار است؟
داروهای بی حسی می توانند حتی تا 7 ساعت بعد از تزریق ، اثر خود را حفظ می کنند. در این بازه زمانی ، بیمار نمی تواند به راحتی حرف بزند و شاید جویدن غذا برای او دشوار باشد. بهتر است در طول این مدت بیمار استراحت کند و به مقدار زیاد آب بنوشد و از میان گزینه های غذایی ، سوپ را انتخاب کند. هدف عمده خدمات پزشکی در هر حوزه ای ، به حداقل رساندن عوارض جانبی و خطرات احتمالی است. بنابراین ، تلاش کنید تا از خدمات ارائه شده به دست یک متخصص صاحب تجربه و ماهر خود را بهره مند سازید.
دستورات تغذیه ای بعد از استفاده از بی حس کننده در دندانپزشکی
دستورات تغذیه ای مربوط به دوره قبل از دریافت خدمات دندانپزشکی ، بر حسب نوع بی حسی یا بیهوشی ، متفاوت است. زمانی که در جلسه مشاوره با بهترین دندانپزشک اطفال تهران شرکت می کنید ، وی در این خصوص ، اطلاعات کامل را در اختیارتان قرار خواهد داد.
اقدامات احتیاطی ویژه هنگام مصرف داروهای بی حس کننده دندان
در برخی از شرایط ، بیمار نباید تحت بیهوشی قرار گرفته و یا از داروهای بی حسی استفاده کند. در ادامه ، برخی از شرایطی که می توانند با بیهوشی دندانپزشکی تداخل داشته باشند را توضیح داده ایم ، اگر در هر یک از این وضعیت ها هستید حتما قبل از انجام هرگونه خدماتی دندانپزشک خود را در جریان بگذارید.
بارداری
اگر باردار هستید، دندانپزشک شما در مورد خطرات در مقابل مزایای داروهای بیهوشی برای شما و کودکتان صحبت خواهد کرد.
بیماران با شرایط خاص
کودکان و افراد با نیازهای ویژه نیاز به ارزیابی دقیق نوع و سطح بیهوشی مورد نیاز خود دارند. ممکن است برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی یا مصرف بیش از حد ، نیاز به تنظیم دوز دارو در کودکان باشد. کودکان و بزرگسالان با نیازهای ویژه ممکن است عوارض پزشکی دیگری داشته باشند که خطرات بیهوشی را افزایش می دهد.
مشکلات کبد، کلیه، ریه یا قلب
افراد مبتلا به مشکلات کبدی، کلیوی، ریوی یا قلبی ممکن است نیاز به تنظیم دوز داشته باشند زیرا ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا دارو از بدن آن ها خارج شده و اثر قوی تری داشته باشد.
برخی شرایط عصبی
اگر سابقه سکته مغزی، بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، بیماری تیروئید یا بیماری روانی وجود داشته باشد، ممکن است با بیهوشی عمومی خطر افزایش یابد.
سایر بیماری ها
اگر دچار فتق هیاتال، رفلاکس اسید معده، عفونت یا زخم باز در دهان، آلرژی، تهوع و استفراغ شدید همراه با داروهای بیهوشی هستید یا از داروهایی استفاده می کنید که می تواند شما را خواب آلود کند ، حتما به تیم دندانپزشکی خود اطلاع دهید.
همچنین خطرات بیهوشی در دندانپزشکی برای افرادی که به بیماری های زیر مبتلا هستند ، بیشتر است:
- آپنه خواب
- تشنج
- چاقی
- فشار خون بالا
- مشکلات قلبی
- کودکان مبتلا به اختلال توجه یا رفتار
- بیماری انسداد مزمن ریه (COPD)
ثبت ديدگاه